En gång i tiden arbetade elektriker på Kungsholmen i mörkret

För hundra år sedan fanns det inga elektriker på Kungsholmen. Men å andra sidan fanns det knappt någon elektricitet. Och elektrifieringen har bara startat.

För hundra år sedan var det nästan becksvart på Kungsholmen om nätterna. Det kan vara svårt att tänka sig idag, när gatubelysningar lyser upp varenda gränd och lampor hänger i varje fönster. Men faktum är att det inte fanns några elledningar till Kungsholmen vid förra sekelskiftet. Det enda kvällsljuset kom från det svaga skenet av gaslyktor.

Under 1900-talet gick det däremot undan med elektrifieringen av Stockholm. I elektrifieringens barndom testade man flera olika lösningar och tekniker för att lysa upp staden. Ett nästan bortglömt experiment var Brunkebergsverket som producerade el till gatubelysning och hus genom enorma batterier under flera års tid.

Växelström eller likström? En elektriker vet skillnaden

Idag har vi helt vant oss vid växelström och de flesta tänker nog inte på hur likström är annorlunda. En elektriker kan dock berätta att det är helt olika typer av ström. En elektriker på Kungsholmen hade dessutom behövt arbeta med likström ända in på 1970-talet, eftersom övergången tog tid.

Man kan säga att elektrifieringen fortfarande pågår och kanske till och med bara har börjat. Allt fler maskiner och fordon drivs av el och i framtiden kommer hela fabriker att gå på el. Den bristande tillgången på elektricitet har gjort att vi måste använda den på ett mer effektivt sätt. Elektriker kommer helt klart behövas även i framtiden.

13 Jul 2023